Aeg ST 300C to nowoczesny system informatyczny, który został stworzony z myślą o ułatwieniu przetwarzania i wykorzystywania danych w przedsiębiorstwach. System pozwala na zarządzanie informacjami i przepisami, umożliwiając przedsiębiorstwom i pracownikom na szybkie i łatwe korzystanie z danych. System został zaprojektowany zgodnie z wytycznymi wspólnej normy ISO 9001 i jest zgodny z dyrektywą ochrony danych. System umożliwia przedsiębiorstwom wykonywanie codziennych obowiązków, takich jak tworzenie raportów, kontrola jakości i bezpieczeństwa, a także wspomaga w procesach zarządzania. System umożliwia również członkom organizacji dostęp do udostępnionych zasobów, takich jak dokumenty, przepisy, wytyczne i wskazówki, co pozwala im na szybkie i łatwe wykonywanie swoich obowiązków.
Ostatnia aktualizacja: Informacje i przepisy Aeg St 300c
N°3. 1 Zupa kalafiorowa z musztardą
Składniki: dla 4 osób
- 1 kalafior
- 20 g masła
- 1 por (tylko biała część)
- 2 cebule
- 1 łyżka przyprawy Ras el hanout
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 2 l bulionu warzywnego
DEKORACJA
- 200 g różyczek kalafiora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj Ras el hanout oraz musztardę i mieszaj przez 1 minutę
- Teraz wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszać do momentu, gdy będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozpuść masło na patelni
- Dodaj kalafiora oraz Ras el hanout i dobrze wymieszaj
- Wykończ gruboziarnistą solą
(Możesz również użyć masła z patelni do dokończenia zupy)
N°3. 2 Zupa pomidorowa z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki: dla 4 osób
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 por
- 5 łodyg białego selera
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 1 szczypta wędzonej papryki
DEKORACJA
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka listków pietruszki
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i pozwól, aby masło się w nim rozpuściło
- Najpierw wymieszaj cebulę oraz czosnek i pozwól im się zarumienić
- Dodaj resztę warzyw i je uduś
- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz tymianek i pozostaw przez kolejne 2 minuty
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Wlej oliwę na patelnię oraz włóż pomidorki koktajlowe i wstaw na duży ogień
- Gdy pomidorki popękają, dodaj ocet balsamiczny
- Wyłącz nagrzewania i odstaw na 2 minuty
- Dokończ z natką pietruszki
N°3. 3 Zupa dyniowa z prażonymi orzeszkami ziemnymi
Składniki: dla 4 osób
- 1 dynia piżmowa
- 3 marchewki
- 20 g masła
- 2 cebule
- 1 por
- 20 g imbiru
- 200 ml wywaru warzywnego
- 2 gałązki tymianku
DEKORACJA
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oleju
- 100 g kostek dyni
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj wywar, tymianek, liść laurowy oraz imbir i gotuj przez 45 minut
- Usuń z zupy tymianek i liść laurowy
- Zupę wymieszać, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Podgrzej patelnię z olejem
- Dodaj dynię i orzeszki ziemne, następnie gotuj na wolnym ogniu
- Wymieszaj garam masala i wyłącz nagrzewanie
N°3. 4 Grochówka z ogórkiem i papryczką chili
Składniki: dla 4 osób
- 800 g groszku
- 2 ogórki
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
DEKORACJA
- plastry ogórka
- 1 papryczka chili
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: ogórek służy również do dekoracji)
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozgrzej olej na patelni
- Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i gotuj przez 2 minuty na małym ogniu
- Wykończ gruboziarnistą solą
- Ogórek obieramy obieraczką, aż do pestek
- Użyj plasterków, aby wykończyć
- (użyj oleju z patelni)
N°3. 5 Zupa brokułowa z wasabi
Składniki: dla 4 osób
- 2 brokuły
- 20 g masła
- 150 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 1 por
- 3 łodygi zielonego selera
- 1, 5 litra bulionu warzywnego
DEKORACJA
- różyczki brokułów
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 50 g ciecierzycy
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść wszystkie warzywa i grubo je posiekaj
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj wasabi i wymieszaj je ze składnikami w naczyniu
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Zupę wymieszaj, aż będzie jednolita i gładka
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Rozgrzej olej sezamowy na patelni
- Dodaj różyczki brokułów, ciecierzycę i sezam
- Wykończ gruboziarnistą solą
- Pozostaw wszystko przez około dwie minuty na małym ogniu
- (użyj oleju z patelni)
N°3. 6 Zupa z buraków z fetą
Składniki: dla 4 osób
- 1 kg buraków
- 20 g masła
- 2 cebule
- 1 por
- 3 białe selery
- 1, 5 litra bulionu warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki szałwii
- 2 gałązki liścia laurowego
DEKORACJA
- 1 gotowany burak
- 100 g fety
PRZYGOTOWANIA
- Oczyść buraki oraz pora i grubo je posiekaj (zwróć uwagę: zostaw 1 buraka w całości)
- Postaw naczynie na polu i rozpuść masło
- Dodaj i uduś warzywa
- Dodaj tymianek, szałwię i liść laurowy (można związać sznurkiem)
- Wlej bulion i gotuj przez 45 minut
- Usuń zioła i całe buraki
- Wymieszaj zupę, aż będzie jednolita i gładka
- Dodaj śmietanę na koniec (nie pozwól, aby się zagotowała)
- Dopraw solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIA DEKORACJI
- Pokrój ugotowanego buraka w kostkę
- Pokrusz fetę
- Dymkę pokrój w wąskie, długie paski
- Zetrzyj skórkę z cytryny na zupę
PRZEJDŹ NA NOWY POZIOM SMAKU
Piekarniki parowe oferują wszystkie funkcje, które cenisz w swoim domowym piekarniku. Jednak wykorzystanie pary może pomóc Ci się wznieść na nowy poziom sztuki kulinarnej. Pomyśl o lepiej wyrastających wypiekach. O pieczeniach, które są jednocześnie delikatne i chrupiące. I o wszystkich ulubionych potrawach, które będą jeszcze smaczniejsze. Wybierz piekarnik parowy, aby podawać dania godne profesjonalnego szefa kuchni – we własnym domu.
Zobacz wszystkie piekarniki parowe
Chleb z delikatnym miąższem i chrupiącą skórką? Ten piekarnik to marzenie każdego piekarza, ale jest doskonały również do przygotowania soczystej, złocistej pieczeni. Moc pary pozwala odkryć nowe tekstury. Poprawia smak, konsystencję i kolor potraw, jednocześnie zapewniając idealną chrupkość. Delikatny proces obróbki termicznej w piekarniku parowym SteamBoost® sprawia, że mięso ryby pozostaje niezwykle delikatne. Nasz najbardziej zaawansowany piekarnik z technologią SousVide. Po prostu najlepszy sposób na doskonale przygotowane mięso, rybę lub warzywa. STEAMBAKE®
STEAMCRISP®
STEAMBOOST®
STEAMPRO®
Dlaczego piekarnik parowy?
Piekarnik parowy oferuje takie same funkcje jak tradycyjny piekarnik, ale pomoże Ci się wznieść na wyższy poziom sztuki kulinarnej. Tradycyjny piekarnik piecze potrawy poprzez obieg gorącego powietrza. Piekarnik parowy wzbogaca ten proces o dodatek pary. Obecność wilgoci wpływa na poprawę smaku, konsystencji i koloru potraw, jednocześnie zapewniając ich doskonałą chrupkość. Dzięki temu każda z nich staje się dziełem sztuki kulinarnej. Ale nie musisz wierzyć nam na słowo...
Dlaczego gotować metodą SousVide?
Nasze piekarniki z funkcją SousVide pozwalają uzyskać efekty kulinarne, które są niemożliwe w zwykłym piekarniku. Zamknięty próżniowo woreczek spowalnia proces utleniania, co sprzyja zachowaniu smaku. Poziom temperatury jest utrzymywany z dokładnością do pół stopnia. Ta precyzja zapewnia wspaniały smak potraw i powtarzalność efektów gotowania. SousVide to zaawansowana technika kulinarna, ale technologia AEG sprawia, że jest łatwa w użyciu.
Zobacz piekarnik z funkcją SousVideDodaj parę do pieczenia łososia
Zaoszczędź łososiowi gotowania. Przyrządź go na parze. Łagodny proces obróbki termicznej w piekarniku parowym SteamBoost® sprawia, że mięso ryby pozostaje niezwykle delikatne i nie jest wysuszone. Efekt jest widoczny natychmiast. Para pomaga zachować naturalny kolor potraw. Łosoś w tak żywym pomarańczowym kolorze smakuje równie doskonale, jak wygląda. pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/bse782320b/" data-gtm-id="">Zobacz piekarnik SteamBoost®Para uszlachetnia każde danie
Niezależnie od tego, jaką zechcesz przyrządzić potrawę, znajdziesz program parowy, który wzniesie ją na wyższy poziom smaku. Mała ilość pary pomoże Ci uzyskać rozpływające się w ustach pieczenie i wypieki. Przy średniej ilości pary każda odgrzewana potrawa będzie smakować, jak przed chwilą przyrządzona. 100% pary to sposób na szybsze przyrządzanie smaczniejszych i zdrowszych ryb, warzyw, ryżu i kuskusu. pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/bse774220b/" data-gtm-id="">Zobacz piekarnik SteamCrispNaukowe podstawy lepszego pieczenia
Nie bez powodu mówi się o „sztuce wypieków”. Doskonałe wypieki to już nauka. Aby stworzyć arcydzieło, dodanie pary jest równie ważne, jak każdy ruch pędzlem do ciasta. Za dotknięciem przycisku wielofunkcyjny piekarnik z funkcją SteamBake dodaje do wypieku optymalną ilość pary. Powoduje to bardziej intensywne i szybsze wyrastanie ciasta oraz powstanie bardziej chrupiącej skórki. pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/bce451350m/" data-gtm-id="">Zobacz piekarniki z funkcją SteamBake
Wlej 100 ml wody do zagłębienia w dolnej części piekarnika.
Wybierz program SteamBake i naciśnij przycisk SteamBake.
Nagrzej piekarnik przez 5 minut i włóż do środka wypieki. Niech przyniosą Ci one poczucie zadowolenia.
Przepisy - piekarniki parowe
Para to łatwa w użyciu, tajna broń w kuchni. Dzięki tym przepisom przygotujesz imponujące dania, które zachwycą głębią smaku i teksturą. Ugotuj na parze doskonałe sajgonki lub spraw, aby wnętrze czekoladowego fondanta przeszło na wyższy poziom. Odkryj możliwości pary. pl/local/recipes-with-steam/" data-gtm-id="">Odkryj nasze przepisy
Więcej zalet piekarników parowych
Łatwość pieczenia i czyszczenia
Nasze piekarniki ułatwiają pieczenie z wykorzystaniem pary. A po zakończeniu pieczenia można łatwo je wyczyścić. Programy czyszczenia parowego znacznie ułatwiają usuwanie wszelkich zabrudzeń. Natomiast czyszczenie pirolityczne powoduje wypalenie wszystkich zanieczyszczeń na drobny popiół, który można bez wysiłku usunąć z piekarnika. Dzięki temu można skupić się na przyrządzaniu wspaniałych potraw bez obaw o późniejsze czyszczenie urządzenia.
Piecz jak profesjonalista
Pieczenie idealnie kruchych ciast i rustykalnych bochenków chleba jest łatwe, jeśli ma się do dyspozycji najlepsze wyposażenie piekarnika parowego. Blacha do pieczenia MaxiKlasse z perforowanym dnem zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Ponadto duża, nieprzywierająca powierzchnia jest idealna do wypieków o dowolnej wielkości. Dzięki niej będziesz cieszyć się smakiem złocistych, chrupiących bagietek jak z najlepszej piekarni.
Zobacz blachę do pieczenia MaxiKlasseChcesz ugotować coś nowego?
Pobierz stąd aplikację My AEG, pełną doskonałych przepisów i pomysłów kulinarnych, aby poszerzyć swoją listę ulubionych potraw.
Odkryj więcej rozwiązań AEG
18378 uczestników
7151 wydanych certyfikatów
5600 wydanych zaświadczeń
Szkolenie realizowane przez Platformę e-learningową
Celem szkolenia jest przekazanie wprowadzonych zmian prawnych dotyczących krajowej certyfikacji wyrobów budowlanych oraz obowiązku wprowadzania do obrotu „przeciwpożarowego wyłącznika prądu”, wymienionego w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 17 listopada 2016 r. w sprawie sposobu deklarowania właściwości użytkowych wyrobów budowlanych oraz sposobu znakowania ich znakiem budowlanym (Dz. U. 2016 poz. 1966), zmienionego rozporządzeniem Ministra Inwestycji i Rozwoju z dnia 13. 06. 2018 r (Dz. U 2018. poz. 1233), zapraszamy do udziału w szkoleniu dotyczącym PWP.
Szkolenie skierowane jest dla projektantów instalacji elektrycznej, rzeczoznawców, zarządców i osób odpowiedzialnych za utrzymanie infrastruktury.
Zgłoszenie dla 1 osoby
1 000, 00 zł brutto / osoba (* szkolenie zwolnione z podatku VAT na podstawa § 3 ust. 1 pkt 13 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień Dz. 2020 poz. 1983 oraz z 2021 r. 2464)
Obejmuje:
- Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej;
st. bryg. w st. spocz. mgr inż. Piotr Wojtaszewski
Oficer pożarnictwa, ukończył studia dzienne magisterskie w zakresie specjalności technicznej w Szkole Głównej Służby Pożarniczej oraz Studia Podyplomowe w zakresie Administracji na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Do czerwca 2015 r. był Zastępcą Dyrektora Biura Rozpoznawania Zagrożeń Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej. Wykładowca na podyplomowych studiach z zakresu bezpieczeństwa pożarowego i bezpieczeństwa budowli w Szkole Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie. Wykładowca na szkoleniach dla projektantów różnych branż (SSP, DSO, SUG, wentylacja pożarowa, odbiory obiektów budowlanych, itp. ) organizowanych przez Centrum Naukowo-Badawcze Ochrony Przeciwpożarowej - Państwowy Instytut Badawczy oraz Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów. Ekspert i prelegent na wielu konferencjach krajowych i międzynarodowych z zakresu bezpieczeństwa pożarowego obiektów budowlanych. Autor wielu publikacji na tematy dotyczące ochrony przeciwpożarowej. Współautor wielu projektów aktów prawnych oraz analiz i ekspertyz technicznych dotyczących zabezpieczenia przeciwpożarowego różnych obiektów budowlanych. Rzeczoznawca do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych (od 1994 roku).
mł. Edward Skiepko
Absolwent Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie. Ukończył studia podyplomowe Techniczna Ochrona Osób i Mienia prowadzone w Wojskowej Akademii Technicznej oraz liczne kursy i szkolenia z zakresu bezpieczeństwa pożarowego i bezpieczeństwa mienia. Projektant instalacji przeciwpożarowych i Rzeczoznawca ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem pożarowym w elektroenergetyce oraz technicznych zabezpieczeniach przeciwpożarowych. Prowadzi zajęcia w szkoleniach organizowanych przez CNBOP-PIB oraz Wojskową Akademię Techniczną w Warszawie. Autor kilkudziesięciu artykułów i licznych referatów wygłaszanych na konferencjach krajowych i zagranicznych, współautor poradnika „Instalacje elektryczne i teletechniczne”, „Poradnika zarządcy nieruchomości” oraz „Przepisy techniczno-budowlane dla praktyków” autor książki „Instalacje przeciwpożarowe”. Współpracuje z czasopismami ElektroInfo, Zabezpieczenia, Administrator, oraz innymi. W 2009 roku laureat nagrody „Verba Docent” przyznawanej przez redakcję miesięcznika ElektroInfo. Posiada doświadczenie zawodowe związane z realizacją dużych projektów zabezpieczeń przeciwpożarowych w obiektach przemysłowych, magazynowych, biurowych i użyteczności publicznej, a także kwestiami bezpieczeństwa pożarowego w zarządzaniu nieruchomościami.
dr inż. Tomasz Popielarczyk
Absolwent Wydziału Inżynierii Bezpieczeństwa Pożarowego Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie. Od początku swojej pracy zawodowej związany z Centrum Naukowo-Badawczym Ochrony Przeciwpożarowej, jako Specjalista Zespołu Laboratoriów Sygnalizacji Alarmu Pożaru i Automatyki Pożarniczej. Zajmuje się badaniami kwalifikacyjnymi, w tym badaniami funkcjonalnymi, środowiskowymi oraz kompatybilności elektromagnetycznej, na potrzeby certyfikacji urządzeń systemów sygnalizacji pożarowej, głównie central i głośników do dźwiękowych systemów ostrzegawczych oraz systemów zasilania. Wieloletni auditor wiodący lub techniczny dokonuje ocen zakładowej kontroli produkcji badanych wyrobów. Autor publikacji na tematy związane z ochroną przeciwpożarową budynków i obiektów budowlanych. Specjalista w zakresie badań na potrzeby certyfikacji elementów systemów sygnalizacji pożarowej oraz systemów kontroli rozprzestrzeniania dymu i ciepła (central sygnalizacji pożarowej, central dźwiękowych systemów ostrzegawczych, głośników, zasilaczy), auditor inspekcji zakładowych kontroli produkcji. Autor kilkudziesięciu publikacji i referatów na konferencjach naukowo-technicznych z zakresu bezpieczeństwa pożarowego.
ppłk w st. Julian Antoni Wiatr
Emerytowany oficer Wojska Polskiego. Rzeczoznawca – Audytor Stowarzyszenia Polskich Energetyków. Wykładowca na studiach podyplomowych prowadzonych przez SGSP oraz Politechnikę Wrocławską. Członek Mazowieckiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa oraz Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Pożarnictwa.
Jest absolwentem Wydziału Elektroniki WAT, Wydziału Elektrycznego Politechniki Warszawskiej oraz Wydziału Inżynierii Bezpieczeństwa Pożarowego SGSP. Ukończył studia podyplomowe na pięciu kierunkach. Jest autorem 17 publikacji książkowych oraz ponad 300 artykułów z zakresu zasilania w energię elektryczną obiektów budowlanych oraz z zakresu ochrony przeciwpożarowej.
Współautor normy N SEP-E 005 Dobór przewodów elektrycznych do zasilania urządzeń przeciwpożarowych, których funkcjonowanie jest niezbędne w czasie pożaru.
Od szeregu lat jest czynnym projektantem branży elektrycznej. Od początku istnienia miesięcznika elektro. info pełni obowiązki redaktora naczelnego.
Dzień I
- Stosowanie przeciwpożarowych wyłączników prądu w budynkach - w świetle wymagań przepisów ochrony przeciwpożarowej.
- Wykorzystanie PWP przez jednostki ochrony przeciwpożarowej – w kontekście jego funkcji i przeznaczenia.
- Wymagania formalno-prawne dotyczące PWP:
- wprowadzenie w temat;
- ocena zgodności PWP.
- Wybrane aspekty współpracy projektanta i Rzeczoznawcy do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych.
- Konserwacja PWP.
- Badanie i wymagania dla przycisku PWP.
- Podstawy projektowania oraz sterowania PWP.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania lub zmiany terminu szkolenia w przypadku nie zebrania minimalnej liczby Uczestników szkolenia lub z innych przyczyn niezależnych od Organizatora.